zondag 16 september 2012

De spirituele betekenis van bloemen

Bloemen zijn als een gebed zonder woorden.   Een gedachte die opgenomen is in het universele bewustzijn. Overigens, net als wij, laten bloemen een trilling van zich uitgaan. Die trilling is als een voor ons onhoorbaar geluid, misschien vergelijkbaar met wat de vleermuizen doen, alleen nog verfijnder. Een geluid, dat als we het zouden kunnen horen, een gebed zonder woorden is, maar dat we toch allemaal kunnen begrijpen.  Dat is de spirituele betekenis van bloemen.

Deze spirituele eigenschappen van bloemen zijn over de hele wereld bekend. Zij werden verbonden aan of synoniem met Goden en Godinnen, en bij het gebed gebruikt. Soms heel direct als het gebed zelf. Dat voel je nog steeds aan bij sommig ikebana-werk. Of bij de bloemen die worden gegeven aan een dode. Bloemen die in een kerk worden gezet. Of de bloemen die je krijgt van een kind.
Dat bloemen een spirituele betekenis hebben werd vroeger niet vreemd gevonden. En nog steeds, worden altaren in India versierd met bloemen die horen bij de Godheid die vereerd wordt.  'The Mother', die in de ashram van sri Aurobindo leefde, wijdde zich totaal  aan de spirituele kracht van bloemen. (Je kent waarschijnlijk wel de wierrookstokjes van 'the Mother', maar haar kennis  van bloemen ging heel veel verder en dieper dan dat). In onze  cultuur is het gebruik van bloemen als gebed misschien wat weggezakt. Toch kun je ook hier, met name in Limburg, nog bloemen bij Maria kapelletjes zien staan, die door mensen uit de buurt ververst worden.
Een heel mooi voorbeeld van  bloemen als gebed in onze eigen christelijke cultuur is te vinden in de OLV kerk aan de keizersgracht in Amsterdam. In deze kerk is de litanie van Loreto in bloemen verbeeld.  In deze de litanie wordt Maria aangeroepen met al haar officiële titels en worden haar (vele) namen genoemd. De litanie is van zeer oude oorsprong en mogelijk  ontstaan bij het heiligdom van Loreto. Aan dat vermoeden dankt zij haar naam. De litanie wordt gebeden aan het einde van de Rozenkrans maar ook bij het Marialof In de katholieke kerk is het lof een gebedsdienst met zang waarbij niet alleen Maria, maar ook het allerheiligste, de hostie na de consecratie, aanbeden wordt. In deze kerk in  Amsterdam is op de betreffende muurschilderingen te zien dat aan elke naam van Maria een bloem is verbonden.
Ik ben al geruime tijd bezig deze verbindingen tussen bloemen en de namen van Maria te onderzoeken.  Een enorm werk, zeg maar gerust een studie, waarbij de verbinding tussen godinnen en bloemen, later de verbinding tussen Maria en bloemen,  en de sprituele betekenis van bloemen in meer universele zin zoals hierboven bedoeld  aan de orde zijn. Op dit blog zal ik meer hierover schrijven.

Toch is wat mij het meest boeit, de spirituele ervaring met bloemen van mensen in deze tijd. Deze directe ervaringen zijn herkenbaar voor iedereen die het overkomt. Bloemen, natuurbeleving, en de daarin ervaren schoonheid en heelheid brengen mensen in contact met hun eigen ziel en die van anderen.
Op de afbeelding staat de meloenplant, die hoort bij de naam: Mater Creatoris. de foto is gemaakt door Tanja Hilgers.

 

1 opmerking:

  1. Ja Dorine, ik herken hier zeker wel wat in, wanneer ik bedenk hoe sommige bloemen mij lijken te lokken (veldbloemen) en andere (witte) mij wegjagen of afstoten - dan vermoed ik wel een zekere aanwezigheid in zo'n bloem. In het engels zou ik het de 'spirit' van de bloem noemen waar je je al of niet van bewust bent in zijn/haar nabijheid. Bloemen praten dan wel niet met woorden, maar kennelijk dus wel met gebaren en dat zijn dan waarschijnlijk de trillingen waar jij van spreekt. Het is dan ook niet zo vreemd dat bloemen op ons gevoel en gemoed werken.
    Wat je over de verschillende gebruiken met betrekking tot de spirituele kracht van bloemen beschrijft, wekt mijn nieuwsgierigheid. Ook wat je vertelde over de namen van Maria, dat is nieuw voor mij als gewezen protestant! Was blij te lezen dat je hier meer over zult gaan schrijven!
    Daar maak je de wereld echt mooier mee. Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen