zondag 19 augustus 2012

Bloemenmuziek: de stille heide bloeit

Bloemen brengen sfeer.  Zij stralen iets uit. Een stemming, een  gevoel, een kwaliteit. Daarin lijken bloemen ook erg op muziek. Bloemen kunnen de sfeer, energie en kwaliteit van de omgeving waar ze bloeien beïnvloeden. Vaak brengen ze vrolijkheid, of extra luister: schoonheid. Ze benadrukken de kwaliteit van een plek. De stilte van een plek bijvoorbeeld.

Iedere bloem heeft zijn eigen sfeer en eigen kwaliteit. Het is bijzonder om dat bewust te gaan voelen. Iedereen kan dat voelen, en doet dat volgens mij ook. Maar dan onbewust. Als je heel erg gevoelig bent, erg goed kunt luisteren naar de muziek van de natuur, dan kun je in ieder geval horen dat bloemen ook lawaai kunnen maken. Sommige bloemkwekerijen bijvoorbeeld, kunnen erg druk zijn door al die verschillende bloemen die ieder hun eigen geluid maken. Op elkaar afstemmen doen planten in de natuur wel. Daar is sprake van biotopen. Plekken waar planten/ dieren bij elkaar horen, en combineren van nature. Een goed aanvoelende  bloeiende  tuin bijvoorbeeld,  is met muzikale gevoeligheid gemaakt.
In het jaarritme van de bloemenmuziek, neemt de heide een  belangrijke plaats in. Zij brengt stilte, en rust wanneer zij niet bloeit, maar dan, in augustus komt er ineens een prachtige zachte toon, die me rechtstreeks en diep raakt. Het is dan óók een stilte die de boventoon voert, maar dan voelt die stilte wel vol en geladen aan. Zoals ik me voel als ik heerlijk geslapen heb en uitgerust ben. De hei in augustus , ziet er ineens anders, betoverd uit.  Daaromj is het volgens mij nu de beste tijd om naar de heide te gaan luisteren.  Misschien kun je daarmee je bloemengehoor oefenen, en zo nog veel meer horen bloeien.

2 opmerkingen:

  1. Niet eerder hoorde ik iemand over de ervaring dat bloemen geluid maken...Soms is er ook echt geluid, zo verbind ik de bloeiende heide, net als de linde, met bijengezoem. En er is geen stillere bloem dan de waterlelie, misschien omdat die komt van zo diep?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is inderdaad niet gebruikelijk om te luisteren via je 'gevoel', maar dat wil nog niet zeggen dat we dat daarom niet doen. Volgens mij gebruiken we onze zintuigen ook door en via andere zintuigen. Dus, ruiken of horen via je ogen, is mogelijk, volgens mij. Zo'n waterlelie kan stil zijn temidden van het gekwaak van kikkers. Je 'hoort' dat via je ogen. Een prachtig voorbeeld.

      Verwijderen