donderdag 9 augustus 2012

Geurende planten zijn beslist oudere plantenzielen: Bijvoet, de moeder van de kruiden


Ze bloeit nu, en waarschijnlijk ook nog vlakbij je in de buurt op een verwaarloosd stukje grond.  De plant op de foto bloeit nu op een verlaten bouwterrein. Bijvoet  is een van die planten die je pas opvallen als ze gaan bloeien. Vóór de bloeitijd zijn ze kleiner, en hebben blad dat donkergroen is aan de bovenkant en licht grijsgroen aan de onderkant. Dan, ineens groeien ze uit, soms tot bijna anderhalve meter met honderden  zilvergrijze bloemknoppen.  Bladeren en bloemknoppen geuren lekker kruidig. Ik heb, zoals ieder jaar aangetrokken door de geur, takjes met bloemknoppen geplukt en die met garen bij elkaar gebonden. Gedroogd gebruik ik deze bosjes op dezelfde manier als witte salie, als wierook, om kamers energetisch mee te reinigen. Overigens zijn er talloze toepassingen van bijvoet, een Artemisia soort. Romeinen, die lange marsen moesten maken, legden blaadjes van de plant in hun sandalen, of bonden het aan hun enkels voor meer energie. Ook was het al veel eerder dan de Romeinen in gebruik als vrouwenkruid. Menstruatie en/of abortus bevorderend. Alle artemisia’s  zijn geurende, historische geneeskruiden. Ze zijn gewijd geweest aan Godinnen.  De godin Artemis natuurlijk, maar ook Isis en Freya. Later werd Maria met dit kruid verbonden en kan men het nog steeds op 15 augustus in sommige kerken of kapellen laten wijden.

Bijvoet is dus van een zeer oude plantenadel.  En daar loop of fiets je dan doorgaans  zomaar aan voorbij. Toch kom ik  ook zonder al die weetjes, dus gewoon intuïtief het plantenspoor van Bijvoet volgend, óók op hoge ouderdom uit. Het is namelijk de geur van de plant waar ik intuïtief iets mee heb, en die ieder jaar opnieuw mijn aandacht trekt. Ik heb een foto gemaakt die volgens mij wel iets van die geur laat zien, doordat de blaadjes bewogen zijn.
Geur ruiken we met ons oudste zintuig. Ligt het dan ook niet voor de hand dat geurende planten de oudere zielen onder de plantenzielen zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten