woensdag 5 december 2012

Wat bloemen jou vertellen: bewustzijnsverschuiving door anjers

winkelbloemen, roze anjers

In de wintertijd zie ik de meeste bloemen in de bloemenwinkel. Soms koop ik ze, maar niet zo vaak omdat de commerciële uitstraling van winkelbloemen mij vaker tegenhoudt dan verleidt.  Winkelbloemen zijn mij toch dierbaar. Misschien omdat ze me doen terugdenken aan de allereerste bloemen die ik gezien moet hebben. Dat waren vast bloemen in een vaas, aangezien ik de eerste jaren van mijn leven in een flat woonde. Het zullen fresia’s zijn geweest, misschien ook rozen  en tulpen. Anjers niet, daar had mijn moeder een hekel aan.
Veel mensen zeggen trouwens een hekel te hebben aan anjers, of aan fresia’s, en tulpen. Van rozen hoor je dat niet vaak. Zou het zo zijn dat wanneer je een hekel  hebt aan een bepaalde bloem,  je gevoelig bent voor mode? Of is het zo dat bepaalde bloemen zo krachtig in hun presentie zijn dat ze wel een bepaald gevoel moeten oproepen. Dat je er niet omheen kan.
Bij anjers bijvoorbeeld lijkt dat laatste zo te zijn. Het is een bloem die tot keuze oproept. Denk aan de Anjerrevolutie in Portugal in 1974. Soldaten in Lissabon, er waren al vier doden gevallen, staken een rode anjer in de loop van hun geweer, en daarmee was de revolutie een feit: de dictatuur was beëindigd. Of de witte anjer van prins Bernhard. Hij had sinds de twintiger jaren van de vorige eeuw de gewoonte een witte anjer in zijn knoopsgat te dragen. Gewoon, omdat hij dat mooi vond. Maar de anjer verscheen in de knoopsgaten van  Nederlanders die in juni 1940 in Den Haag de verjaardag van de prins wilden vieren, wat door de Duitsers verboden was, natuurlijk.  Daarmee werd de  witte anjer in het knoopsgat een symbool van hulde aan het verzet. Sinds 2007 is zij een teken van waardering voor oorlogs- en vredesmissieveteranen.
Een anjer is dus een bloem geworden die staat voor een keuze voor vrede, en voor loyaliteit aan onderdrukten. En vooral ook  voor het tonen van die keuze, en het effect daarvan op anderen. Laten zien waar je voor staat is iets waar de anjer  zich kennelijk makkelijk mee verbindt. Duidelijkheid ook.
Soms vertellen mensen me over een bijzondere herinnering aan een bloem. Een bloem die een persoonlijk symbool van iets is geworden. Het moment waarop bloemenhaat overgaat in bloemenliefde blijkt dan vaak het beslissende moment te zijn waarop de bloem zijn verhaal vertelde. Zo hoorde ik van iemand die in zijn studententijd een hekel had aan anjers. Hij vond ze zo ‘buitenkant’. Haast een namaak-bloem. Zelf was hij wat chaotisch,  en deed erg zijn best om zijn leven op orde te krijgen, wat hem veel moeite kostte. Tot op een regenachtige dag zijn oog viel op een anjer en hij de moeite nam om net wat langer te blijven kijken als hij gewend was te doen. Hij vond het een lelijke bloem, tenslotte. Ineens, moest hij toegeven, bewonderde hij de bloem. Zo verfijnd, zo complex en sierlijk, en toch een strakke vorm.  ‘Als zo’n bloem dit kan, dan kan ik het ook’, dacht hij. Hij vertelde het met een glimlach terwijl hij zijn trui wat rechttrok. Sindsdien waardeert hij de anjer  én zichzelf als een mooie verzorgde verschijning.
Heeft een bloem bij jou ook wel eens een  bewustzijnsverschuiving  veroorzaakt?

4 opmerkingen:

  1. scherven van kleur
    een stille ontploffing
    rode anjers

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je eindigt met een intrigerende vraag, Dorine, die mij direct terug werpt in de tijd. Ik was acht toen mijn vader overleed in 1956. En de overheersende geur die in die dagen in het huis hing, kwam van witte bloemen. Ik verdraag die geur niet, maar ook witte bloemen niet. Voor mij is het de geur van de dood. Nu zul je misschien denken, omdat ik geur en kleur niet verdraag, dat ik wellicht bang ben voor het stervensproces. Maar dat ben ik niet, omdat dwars door de geur en de kleur heen ik een ander wit zag, een helder schijnend wit van alle lichtwezens die rondom mijn papa hadden postgevat.
    Of het een bewustzijnsverandering in mij teweeg bracht vind ik te sterk uitgedrukt. Ik was als kind nl al vertrouwd met de wereld achter de sluiers. Ik denk wel dat ik ontwaakte in die zin, dat ik 'begreep' waarom deze sterkgeurende bloemen gebruikt werden. Alsof ik 'doorzag' dat het de grote mensen waren die de geur van de dood, en daarmee hun eigen angst, wilden bezweren.
    't Is een persoonlijk verhaal, maar dat roept jouw stukje hier ook wel op. Het geheim van de healer. Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je wel Emma, voor het delen van jouw ervaring. Het lijkt me hard om zo heel erg jong te zijn, je vader te verliezen en dan daarbij te doorzien dat de bloemen die gegeven worden ook iets statisch en onveranderlijks hebben waarmee de allergrootste en pijnlijkste veranderingen gecamoufleerd of verzacht worden. Ik kan me voorstellen dat je witte en sterk geurende bloemen dan niet meer onbevangen kunt zien en ruiken. Die wijsheid en het gelijk wat je dan hebt, daar zit je natuurlijk niet om te springen als je acht bent. Dankjewel voor je persoonljke verhaal

    BeantwoordenVerwijderen